Bez bramborového salátu si zÅ™ejmÄ› nikdo z nás nedovede Å¡tÄ›droveÄernà veÄeÅ™i pÅ™edstavit. Studený a uleželý salát ke smažené rybÄ› Äi Å™Ãzku zkrátka dokonale sedne. ZaruÄených receptů na ten “nejlepšÔ najdete nespoÄet. Výhoda bramborového salátu je totiž v jeho variabilitÄ›, kdy si každý může pÅ™idat suroviny, které má nejradÄ›ji. NÄ›kdo tedy dává salám, jiný kukuÅ™ici a dalÅ¡Ã vynechá vajÃÄka. V klasické podobÄ› ale téměř vždy najdete brambory, celer, mrkev, hrášek, sterilované okurky a majonézu.Â
Neexistuje ten jediný správný recept na bramborový salát, důležité je, aby vám a vašà rodině chutnal.
Ale odkud se vlastnÄ› vzal? Takový pradÄ›deÄek naÅ¡eho bramborového salátu sahá až do carského Ruska poloviny 19. stoletÃ. Tamnà šéfkuchaÅ™ pÅ™ipravoval pro své hosty luxusnà a drahý salát z vaÅ™ených brambor, majonézy, sterilovaných okurek a také tÅ™eba kaviáru a aspiku. Z naÅ¡Ã kotliny musÃme zmÃnit i kuchaÅ™ku Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která ve své kuchaÅ™ce z roku 1826 popsala recept na “mÃchaný salát zemÄátkový”. OvÅ¡em nebyla to žádná lahůdka jako známe dnes. Slavná kuchaÅ™ka radila smÃchat zbytky, napÅ™Ãklad koroptve Äi uzený jazyk s bramborami, cibulà a majonézou. V podstatÄ› Å¡lo o jakýsi salát ze zbytků doplnÄ›ný o brambory. V roce 1924 popsala kuchaÅ™ka Marie Janků Sandtnerová recept na bramborový salát, který se podával o Å tÄ›drý veÄer k rybÄ›. Jen mÃsto majonézy se zalÃval hovÄ›zÃm vývarem.
Tajné fÃgle, aby byl váš bramborový salát nezapomenutelný:
- na salát se nejvÃce hodà brambory varného typu A (B a C by se mohly rozpadat)
- brambory (přibližně stejně velké) vařte ve slupce a loupejte je až po vychladnutà (klidně až druhý den)
- hotový salát dejte vychladit do lednice a podávejte až druhý den. ChutÄ› se hezky pospojujà a salát bude pÅ™ÃjemnÄ› uleželý
- pro odlehÄenÄ›jÅ¡Ã verzi můžete mÃsto majonézy použÃt bÃlý selský jogurt a smetanu