Historie bramborového salátu


Bez bramborového salátu si zÅ™ejmÄ› nikdo z nás nedovede Å¡tÄ›droveÄerní veÄeÅ™i pÅ™edstavit. Studený a uleželý salát ke smažené rybÄ› Äi řízku zkrátka dokonale sedne. ZaruÄených receptů na ten “nejlepší” najdete nespoÄet. Výhoda bramborového salátu je totiž v jeho variabilitÄ›, kdy si každý může pÅ™idat suroviny, které má nejradÄ›ji. NÄ›kdo tedy dává salám, jiný kukuÅ™ici a další vynechá vajíÄka. V klasické podobÄ› ale téměř vždy najdete brambory, celer, mrkev, hrášek, sterilované okurky a majonézu. 

vánoce

Neexistuje ten jediný správný recept na bramborový salát, důležité je, aby vám a vaší rodině chutnal.

Ale odkud se vlastnÄ› vzal? Takový pradÄ›deÄek naÅ¡eho bramborového salátu sahá až do carského Ruska poloviny 19. století. Tamní šéfkuchaÅ™ pÅ™ipravoval pro své hosty luxusní a drahý salát z vaÅ™ených brambor, majonézy, sterilovaných okurek a také tÅ™eba kaviáru a aspiku. Z naší kotliny musíme zmínit i kuchaÅ™ku Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která ve své kuchaÅ™ce z roku 1826 popsala recept na “míchaný salát zemÄátkový”. OvÅ¡em nebyla to žádná lahůdka jako známe dnes. Slavná kuchaÅ™ka radila smíchat zbytky, například koroptve Äi uzený jazyk s bramborami, cibulí a majonézou. V podstatÄ› Å¡lo o jakýsi salát ze zbytků doplnÄ›ný o brambory. V roce 1924 popsala kuchaÅ™ka Marie Janků Sandtnerová recept na bramborový salát, který se podával o Å tÄ›drý veÄer k rybÄ›. Jen místo majonézy se zalíval hovÄ›zím vývarem.

vánoce

Tajné fígle, aby byl váš bramborový salát nezapomenutelný:

  • na salát se nejvíce hodí brambory varného typu A (B a C by se mohly rozpadat)
  • brambory (pÅ™ibližnÄ› stejnÄ› velké) vaÅ™te ve slupce a loupejte je až po vychladnutí (klidnÄ› až druhý den)
  • hotový salát dejte vychladit do lednice a podávejte až druhý den. ChutÄ› se hezky pospojují a salát bude příjemnÄ› uleželý
  • pro odlehÄenÄ›jší verzi můžete místo majonézy použít bílý selský jogurt a smetanu

About the Author

You may also like these